Ομοσπονδία Αυστραλιανού Ποδοσφαίρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δε θα πρέπει να συγχέεται με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αυστραλίας, υπεύθυνη για το άθλημα του ποδοσφαίρου στην Αυστραλία
Οστρέλιαν Φούτμπολ Λιγκ
Τρέχουσα διοργάνωση:
Current sports event 2016 AFL
Πρώην ονομασίαVFL (1897–1989)
ΆθλημαΑυστραλιανό ποδόσφαιρο
Ίδρυση1897
Αριθμός ομάδων18
Χώρα Αυστραλία
Επίπεδο1
Σχετικές διοργανώσειςVFL
Επίσημη ιστοσελίδαafl.com.au

Η Ομοσπονδία Αυστραλιανού Ποδοσφαίρου[1] (αγγλικά: Australian Football League, AFL) είναι η διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου πρωταθλήματος στο άθλημα του αυστραλιανού ποδοσφαίρου. Μέσω της Επιτροπής (AFL Commission), η AFL αποτελεί την ύψιστη διοικητική αρχή του αθλήματος και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των κανόνων του παιχνιδιού. Ιδρύθηκε αρχικά ως «Βικτοριανή Φούτμπολ Λιγκ» (VFL) όταν αποσχίσθηκε από την πρώην Βικτοριανή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (VFA), με το πρωτάθλημα να ξεκινά το 1897. Αρχικά περιλάμβανε μόνο τις ομάδες που έδρευαν στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας, ενώ το 1990 μετονομάστηκε σε «Ομοσπονδία Αυστραλιανού Ποδοσφαίρου» (AFL), έπειτα από την επέκτασή της και σε άλλα κράτη τη δεκαετία του '80.

Το πρωτάθλημα της AFL αποτελείται σήμερα από 18 ομάδες, κατανεμημένες σε πέντε από τις έξι πολιτείες της Αυστραλίας (η Τασμανία αποτελεί εξαίρεση). Οι αγώνες διεξάγονται σε όλες τις πολιτείες και επικράτειες της Αυστραλίας, καθώς και στη Νέα Ζηλανδία. Η αγωνιστική περίοδος του πρωταθλήματος της AFL αποτελείται σήμερα από μία προκαταρκτική φάση (γνωστή ως ΝΑΒ Challenge), που ακολουθείται από μία περίοδο με 23 αγωνιστικές (εντός και εκτός έδρας), που διεξάγεται κατά τη διάρκεια του αυστραλιανού χειμώνα (Μάρτιο έως Σεπτέμβριο). Οι οκτώ κορυφαίες ομάδες στη συνέχεια μετέχουν σε μία σειρά τελικών σε μορφή νοκ-άουτ, οι οποίοι αποτελούν τα πλέι-οφ του πρωταθλήματος και ολοκληρώνονται με το μεγάλο τελικό (AFL Grand Final), ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μέλμπουρν Κρίκετ Γκράουντ. Η νικήτρια ομάδα του μεγάλου τελικού ονομάζεται «πρέμιερ» (premier) και της απονέμεται το τρόπαιο του πρωταθλήματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]